Logopedie - kinderen
Afwijkende mondgewoonten

Inhoud

Open mondgedrag en mondademen

Bij de gewoonten open mondgedrag en mondademen valt op dat de lippen in rust niet sluiten en er geen neusademhaling plaatsvindt. Bij een voldoende neusdoorgang ademen we door de neus. We ademen meer door de mond bij een vernauwing door bijv. een verkoudheid of allergie. Als dit mondademen blijft bestaan, gebruiken we de neus niet of nauwelijks meer. Ook wanneer de neus weer doorgankelijk is. Open mondgedrag kan ook ontstaan door langdurig zuiggedrag (speen-, duim- of vingerzuigen).

Hierdoor:

 • Kunnen de mondspieren verslappen en ontstaat slissend spreken of smakkend eten.
 • Kan de mond uitdrogen en ontstaat er minder speeksel in de mond.
 • Leidt de afname van speeksel tot minder vaak slikken.
 • Opent de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig.
 • Neemt de kans op oorontstekingen en andere gezondheidsproblemen toe.
 • Kan een smal en onregelmatig gebit ontstaan.

Wat doet de logopedist?

Ter voorkoming van terugkerende verkoudheden en oorontstekingen is het in het kader van de algehele gezondheid en gebitsstand van groot belang dat mondademen zo vroeg mogelijk stopt. Met logopedieoefeningen volgens OMFT (Oromyofunctionele therapie) stimuleren we de neusademing en trainen we de lipsluiting, tongpositie (in rust, bij slikken en spreken) door de spieren van lippen en tong te verstevigen. Indien nodig is er aandacht voor het afwennen van speen-, duim- of vingerzuigen.

Tongpersen

Bij tongpersen duwt de tong tijdens slikken en/of spreken tegen de tanden.

Een afwijkende tongfunctie heeft gevolgen voor:

 • De stand van tanden en kiezen.
 • De vorm van de kaak.
 • Het vermalen van voeding.
 • Het vormen van een goede voedselbrok.
 • De juiste manier van slikken.
 • Het spreken en daarmee de verstaanbaarheid.

Wat doet de logopedist?

Met specifieke logopedieoefeningen volgens OMFT (Oromyofunctionele therapie) trainen we de correcte tongpositie in rust, tijdens het slikken van eten en drinken en bij het spreken. Bij het aanleren van een correcte tongpositie kunnen we ter ondersteuning, om het proces te versnellen en het behandelrendement te verhogen, een zachte siliconen mondtrainer inzetten.

Zuiggewoonten

Baby`s en peuters hebben nog een grote zuigbehoefte. Rond de 12 maanden ontstaat de overgang behoefte naar gewoonte. Wanneer zuiggewoonten voor het 2e levensjaar worden afgeleerd, herstellen problemen als scheefstand en een afwijkende groei van de tandbogen en het gehemelte zich vaak binnen zes maanden.

Actief afleren kan al in de periode dat een kind uit een beker of glas gaat drinken. Als een kind zuigbehoeften houdt, adviseert men een matig gebruik, bijv. tijdens inslapen. Langdurig duim- of vingerzuigen en speengebruik kan leiden tot een slappe mondmotoriek en een afwijkende tongpositie bij slikken en spreken.

Wat doet de logopedist?

Met specifieke logopedische begeleiding bieden we ondersteuning bij het afwennen van zuiggedrag. Om het proces te versnellen en het behandelrendement te verhogen, kunnen we bij het afleren van zuiggedrag ter vervanging, een zachte siliconen mondtrainer inzetten.

OMFT (Oromyofunctionele therapie)

OMFT is een behandelmethode waarbij we het mondgedrag in rust, tijdens spreken en bij het slikken inzichtelijk en meetbaar maken. Deze methode kent een vaste volgorde en wordt vooral gebruikt bij foutieve adem-, mond-, slik- en spreekgewoonten.

De OMFT- oefentherapie is gericht op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de mondspieren. De aangezichts-, kauw-, intrinsieke- en extrinsieke tongspieren oefenen ieder een functionele kracht uit op het gebit. Als bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren, heeft dit vrijwel altijd direct gevolgen op de vorm van het gebit, het gehemelte en/of de kaken.

Het doel van OMFT is het evenwicht in het mondgebied te herstellen door middel van oefeningen en het afleren van verkeerde gewoonten. Middels een vaststaand oefenprotocol is het mogelijk de vorm en functie van kaken en elementen te corrigeren, waarna andere therapieën als orthodontie later een meer blijvend resultaat opleveren. Om het proces te versnellen en het behandelrendement te verhogen, kunnen we daarbij ter ondersteuning een zachte siliconen mondtrainer inzetten. In nauwe samenwerking met tandartsen en orthodontisten werken we zo aan een zo optimaal mogelijk gebit met een blijvend resultaat.

OMFT oefentherapie Wijchen

Bij start behanding

Oro Myofunctionele Therapie OMFT oefentherapie

Na 3 maanden OMFT

Oro Myofunctionele Therapie Wijchen

Na 6 maanden OMFT

Bron: omft.nl

Scroll naar boven